Hitta det du söker

Du har klickat dig vidare och nu kommit till sidan där du kan hitta information och länkar om bland annat Övrigt . Vi hoppas du hittar vad du söker annars är det bara att klicka på Sitemap nedan för att hitta allt på vår hemsida samlat på en och samma plats.

Kategorier

Järn

Järn (latinskt namn: Ferrum) är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne med många användningsområden. Det används till verktyg och vapen. Det används ofta till det vanliga byggmaterialet stål.Järn är ett samgermanskt ord, besläktat med bland annat engelska iron, tyska Eisen och gotiska eisarn. Orden kan rekonstrueras som isarno på det germanska urspråket, vilket troligen är ett lånord från keltiska språk: järn är isarno på galliska och iranann eller íarn på forniriska.

Järn är ett viktigt spårämne i den mänskliga kroppen. Järn ingår i blodets hemoglobin, för transport av syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla vävnader och koldioxid den motsatta vägen, samt i många cytokromer för transport av elektroner. Järn ingår även i enzymer som i mitokondrierna styr cellernas respirationprocesser. En vuxen person innehåller cirka 4 gram järn, varav merparten finns i de röda blodkropparna hemoglobin. En mindre del i muskelns röda färgämne myoglobin, små mängder finns upplösta i blodplasman, kroppsvätskorna och utgör en beståndsdel i en lång rad enzymer.